Всички в ЦИК са изправени на нокти заради изключително затрудненото положение,

...
Всички в ЦИК са изправени на нокти заради изключително затрудненото положение,
Коментари Харесай

Ваня Нушева: Не знам дали си даваме сметка, но на предстоящите избори ще имаме три вида бюлетини

Всички в ЦИК са изправени на нокти заради извънредно затрудненото състояние, в което са сложени - и във връзка с обезпечаването на машини, и във връзка с образованието на хора в секционните комисии ".  

 

Това съобщи пред БНР доктор Ваня Нушева, учител по " Политическо държание, изборни системи и изборна администрация " в СУ " Св. Климент Охридски ".

 

По думите ѝ промененият Изборен кодекс ще сътвори усложнения на към 70 хиляди членове на изборната администрация и акцентира, че те би трябвало да са добре подготвени:

 

" В България политиците, които трансформират изборното законодателство, неглижират едно главно предписание - да съблюдават условията за резистентност на законодателството, което е детайл от правилото на правовата страна, и да преценяват рекомендациите, които интернационалните организации са основали във връзка с организацията и провеждането на изборния развой ".  

 

Тя напомни проявеното отвращение от депутатите, когато обсъждаха измененията в изборното законодателство, да поканят членовете на ЦИК.

 

" Видеонаблюдението би трябвало да се осъществя в края на изборния ден, когато се преброяват бюлетините. Имам редица подозрения по отношение на смисъла и успеваемостта на сходна процедура.

 

Не покачва доверието в изборния развой, за жалост. Взаимният надзор сред членовете на секционните комисии и външният надзор от страна на наблюдаващите и покровителите на партиите - това са тези одобрени детайли на надзор, който се реализира в границите на изборния развой. 

 

Когато приказваме за потребление на електронни технологии, съответният инструмент за външен надзор е инспекцията на редовността на софтуера. Дали той регистрира правилно изборните резултати, а не броенето на някакви разписки ", разяснява Ваня Нушева.

 

Според нея огромният проблем в изборния развой е, че политическите партии пробват през изборното законодателство да пренаписват правила на играта, които биха основали, по тяхна преценка, по-добри условия те да получат по-добра изборна поддръжка:

 

" Купуването на гласове и следеният избор не могат напълно да бъдат решени през технологията на гласоподаване и през промени в изборното законодателство. Липсва стратегически метод на законодателя във връзка с изборния развой ".

Точността на изборните описи е в основата на изборния развой, посочи Ваня Нушева:

" Ние нямаме изборен указател, основан за задачите единствено на изборния развой ".

 

Ваня Нушева разяснява предстоящата смяна в мандатите, съгласно данните от последното национално броене:

 

" Промяната в броя на мандатите е наложителна, с цел да подсигурява правдивост и равнопоставеност. Еднакъв брой гласоподаватели би трябвало да избират един народен представител ". 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР